Forskellige priser til forskellige udskæringer

Hvis kødet ikke sælges som et halvt, kvart eller ottendedel dyr, men som udskæringer hver for sig (for eksempel i en gårdbutik), er det mest enkle at lave tre prisgrupper og have én pris for hver gruppe.

I bogen ’Direkte salg fra gården’* anbefales for både okse-, kalve- og svinekød disse tre prisgrupper:

Prisgruppe 1: Hakket kød

Typisk bliver mellem 41 og 51% af oksekødet hakket. For kalve og svin er det cirka 35%.

Prisgruppe 2: Hverdagsudskæringer

Af oksekød udgør denne gruppe typisk 22–39% (stege af bov og tykkam, spidsbryst, tværreb, yderlår, klump med mere). 

For kalve typisk 35% af kødet (samme udskæringer som for oksekød).

For svin typisk 37% af kødet (nakkefilet, ribbensstege, stegeflæsk, klump, inderlår med mere).

Prisgruppe 3: Luksusudskæringer

Af oksekød udgør denne gruppe typisk cirka 20% (inderlår, højreb, filet, mørbrad, culotte med mere).

For kalve typisk 26% af kødet (samme udskæ­ringer som for oksekød).

For svin typisk 28% af kødet (kam, skinkeculotte, skinkemignon, skinkestege og mørbrad).

* Skrevet af Bente Bisgaard Thomsen og Else Torp Christensen, udgivet af Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, 2004.

Tre forskellige prisgrupper med én pris for hver gruppe gør det nemt og overskueligt for både sælger og køber.