Det tekniske

Hvis du får din hjemmeside designet i et såkaldt CMS-system (Content Management System), er det ret enkelt selv at ændre og opdatere indholdet løbende.

For eksempel vil du forholdsvis let kunne opdatere og fjerne priser og oplysninger om, hvilke dage folk kan handle hos dig, og du kan gøre det fra enhver computer uden at have noget specielt program installeret.

Alternativet er en statisk hjemmeside. I sådan en kan indholdet også ændres løbende, men det kræver, at man har og forstår at bruge et program til hjemmeside-design. Til gengæld er udgifterne til serverplads (webhotel) normalt mindre for statiske hjemmesider end for CMS-systemer.

CMS-systemer findes som såkaldt open source-programmer, som er gratis. Men det koster selvfølgelig penge, hvis man vil have en professionel til at tilpasse programmet til lige præcis ens egne behov og få lavet et flot design. Eksempler på open source CMS-systemer Umbraco, WordPress og Joomla.

Der findes også CMS-systemer, som ikke er open source, men er helt kommercielle. Her skal det firma, som har udviklet programmet, have betaling fra brugerne. De kommercielle systemer kan være lettere at betjene i daglig brug end open source, og de kan også være mere driftssikre.

Tekniske muligheder

En statisk hjemmeside

(modsat CMS-systemer).

Fordele: Er billig at have liggende på en server på et webhotel.

Ulemper: Kan kun ændres og opdateres ved at bruge et program til design af hjemmesider. Kræver, at man enten selv har god forstand på teknikken bag hjemmesider, eller at man betaler sig fra det, hver gang man for eksempel skal ændre prisoplysninger på siden.

Open Source CMS-systemer

(for eksempel Umbraco, WordPress, Joomla og mange andre).

Fordele: Billigere i opstart og drift end kommercielle CMS-systemer. Nogle af dem er relativt enkle at bruge, når man fx skal opdatere information om sine varer og priser.

Ulemper: Ingen garanti for, at systemet følger med den tekniske udvikling, hvorfor der på sigt kan være en risiko for, at ens hjemmeside kan komme til at se underlig ud.

Kommercielle CMS-systemer

(for eksempel Dynamic Web, Sitecore og andre).

Fordele: Er generelt de enkleste at bruge, så du kan hurtigt lære selv at ændre på indholdet. Softwaren bag hjemmesiden opdateres løbende i takt med den tekniske udvikling.

Ulemper: Vil ofte være den dyreste løsning i det lange løb.

Pas på de billige tilbud

Uanset om hjemmesiden er baseret på et kommercielt eller et gratis open source-program, skal en CMS-hjemmeside normalt ligge på serveren på et bestemt webhotel. Nogle firmaer har den praksis, at de tilbyder et gratis eller meget billigt design af hjemmesiden, men til gengæld tager de en høj pris for at have siden liggende på deres server, og den kan ikke flyttes til et andet webhotels server.

Så man skal passe på og undersøge, hvad prisen er i det lange løb, før man lader sig friste af et godt tilbud.