Kvalitetsoplevelsen

Den gode oplevelse for kunden afhænger af meget mere, end at kødet er mørt og velsmagende.

Som beskrevet under Veje til kvalitet om et bredere kvalitetsbegreb er spisekvaliteten (mørhed og smag) blot et af de kvalitetsparametre, du kan profilere dig på. De øvrige kvalitetsparametre har også stor betydning for kundens oplevelse:

Ernæringskvaliteten

Sørg for at fortælle kunderne det, hvis dit kød fx har en bedre sammensætning af fedtsyrer, indeholder mindre fedt, eller på anden måde har ernæringsmæssige fordele i forhold til andet kød. Pas dog også på, at du ikke overtræder reglerne om anprisning (se kapitel 9: Regler om anprisning og mærkning).

Den etiske kvalitet

Fortæl kunderne om den gode dyrevelfærd og det rene miljø på din økologiske bedrift. Hvis din produktion bidrager til naturpleje eller udleder færre drivhusgasser end anden produktion af kød, så er fortællingen om det også med til at gøre kunderne nysgerrige og give dem en god oplevelse.

Historiekvaliteten

Den gode historie om produktionen skal hænge sammen med det, folk faktisk ser. Hvis kunderne kommer ud på gården, skal bygninger og omgivelser tage sig godt ud, uden rod og synlige mangler i vedligeholdelsen. Ellers tager folk hjem med en anden historie end den, du gerne vil fortælle dem.

Fortæl om økologien

Køberne af økologisk kød forbinder økologi med noget godt, men ofte ved de ikke ret meget om, hvordan produktionen egentlig foregår. Som oftest vil de være glade for at høre om, hvad du helt konkret gør anderledes end konventionelle landmænd, og hvad det betyder for fx dyrenes velfærd og miljøet.

Kommer kunderne ud på gården, er det helt oplagt at lade dem se dyrene. Sælger du fra en bil eller torveplads, kan du fx have trykte foldere med, som fortæller om din produktion i et let forståeligt og inspirerende sprog.

Hjælp kunderne

Det er med til at give kunderne en god oplevelse, hvis du kan hjælpe dem til at få det bedst mulige ud af dine produkter. Giv dem opskrifter og tips til tilberedningen. Det er især vigtigt, hvis folk køber udskæringer, som de ikke er vant til at tilberede.

Opskrifter med økologisk kød